Echografietraining Malawi


Begin mei organiseerden we in ons partnerziekenhuis in Blantyre, Malawi een driedaagse echografietraining. Deze vond plaats in het kader van het ‘Collaborative Wilms Tumour Africa Project’.

Wilms-tumor is een type nierkanker dat optreedt bij kinderen. Dit project implementeert een aangepaste behandelrichtlijn voor kinderen met een Wilms-tumor in acht ziekenhuizen in vijf landen in sub-Sahara Afrika. In de afgelopen vier jaar hebben we met dit project al veel bereikt. Zo is de overleving aan het einde van de behandeling gestegen van 52% tot 68%. Dit is vooral gelukt door het mogelijk te maken voor ouders om de behandeling af te maken.

Het doel van de echocursus was om de diagnose van Wilms-tumoren te verbeteren. Daarnaast is echografie een mooi, weinig belastend, diagnostisch hulpmiddel dat zinvol is in heel veel situaties in ook de algemene kindergeneeskunde. Het lesprogramma omvatte dan ook de algemene buikechografie met daarnaast extra aandacht voor tumoren, speciaal de Wilms-tumor.

De training werd gegeven door experts uit Lilongwe en Blantyre (beide Malawi), Kumasi en Ghana. Deelnemers waren afkomstig uit de deelnemende ziekenhuizen van het Wilms Afrika project: Ghana, Zimbabwe, Kameroen en Malawi en waren zowel echografisten als radiologen. Doordat we meerdere trainers en echoapparaten tot onze beschikking hadden, kon er veel ‘hands on’ getraind worden. Dit werd enorm gewaardeerd door de deelnemers. Tevens vonden ze het geweldig om met vakgenoten uit andere landen ervaringen uit te wisselen. Het motiveerde om bij thuiskomst het geleerde in praktijk te brengen en ook nog actiever deel te nemen aan multidisciplinaire tumorwerkgroepen of die op te zetten. Dergelijke besprekingen bevorderen een goede samenwerking tussen de kinderarts, chirurg, verpleegkundige, patholoog en radioloog, wat essentieel is voor goede zorg voor kinderen met kanker.

Ik vond het zelf, als coördinator van het Wilms Tumor Afrika project, mooi om te zien dat het ons gelukt was om een dergelijke training te organiseren en vooral ook om in de praktijk te zien hoe het gewaardeerd werd door de deelnemers en trainers. Deze dagen gaven zeker ook weer ideeën en inspiratie hoe het een volgende keer verder te verbeteren is, met bijvoorbeeld nog meer hands-on training en mogelijk ook deelnemers uit andere Afrikaanse landen. Met de groep streven we ernaar om een dergelijke echografietraining elke twee jaar te organiseren, afgewisseld met een regionale training pathologie. Dit alles om samen de zorg voor kinderen met kanker in Afrika verder te verbeteren.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Volg ons