Onderzoek Physician Dual Practices (PDP)

 

Physician Dual Practices betekent dat artsen hun werk in publieke én privé-ziekenhuizen of -praktijken combineren. Dit kan schadelijk zijn voor de publieke gezondheidszorg. Ons onderzoek naar ‘Global Problems of Physician Dual Practices’ werd uitgevoerd door twee Nederlandse studenten en een Indonesische promovenda.

Het onderzoek, in de vorm van een literatuurstudie, is inmiddels afgerond. Van de 195 landen wereldwijd worden PDP beschreven in 157 landen (81%): in 77% van de hoog-inkomen landen en 82% van de laag- en midden-inkomen landen. De meestgenoemde reden om in de private sector te werken is het lage salaris in de publieke sector (55%). Deze reden wordt significant vaker gemeld in laag- en midden-inkomen landen (65%) dan in hoog-inkomen landen (30%). 
In 58% van alle landen worden PDP omschreven als schadelijk voor de publieke gezondheidszorg. Het verlaagt de kwaliteit van de medische hulpverlening in de overheidsziekenhuizen, omdat dokters meer tijd en aandacht besteden aan rijkere patiënten in privéklinieken. Onze studie doet tevens aanbevelingen voor de aanpak van PDP door overheden. De onderzoeksbevindingen zijn verwerkt in een wetenschappelijk artikel dat is ingestuurd voor publicatie.