‘Simpele dingen’ helpen enorm om de zorg te verbeteren

 

In het partnerziekenhuis in Malawi werken we op allerlei gebieden stapsgewijs aan het verbeteren van de zorg. Dat gaat vaak ook met, ogenschijnlijk, simpele zaken. Zo schonk Becton Dickinson (BD) een hoeveelheid injectiespuiten van hoge kwaliteit waarmee veiligere en patiëntvriendelijkere zorg kan worden geboden. Met doorzettingsvermogen,  inventiviteit en de hulp van OTX Logistics is het gelukt om de spuiten ter plaatse te krijgen, ondanks de belemmeringen door COVID-19.

WCC 018 bij stukje over Malawi verpleegk

Malawi is een van de vijf armste landen ter wereld. Het ligt in het zuid-oosten van Afrika. We werken samen met een van de twee grote regeringsziekenhuizen in het land, in Blantyre. De medische zorg in het ziekenhuis is gratis, maar de voorzieningen die geboden kunnen worden zijn minimaal. Op de afdeling kinderoncologie is het daarom noodzakelijk om de zorg te verbeteren met hulp, steun en donaties op allerlei gebied om stapsgewijs de zorg te verbeteren. Dat gaat vaak om, ogenschijnlijk, heel simpele zaken.

Injectiespuiten
Een goed voorbeeld daarvan is de recente donatie van een grote hoeveelheid injectiespuiten van hoogwaardige kwaliteit. De afdeling kinderoncologie in Malawi had hier om gevraagd. De regering levert spuiten, maar voor een aantal bepaalde handelingen leiden betere spuiten tot veiligere én meer patiëntvriendelijke zorg. World Child Cancer NL vond medisch-technologisch bedrijf Becton Dickinson (BD) bereid om deze spuiten gratis te leveren voor het partnerziekenhuis in Malawi. Het was de bedoeling om deze mee te nemen bij het geplande twinning bezoek, maar dit ging vanwege de COVID-19-pandemie niet door. Met doorzettingsvermogen en inventiviteit van transportbedrijf OTX Logistics is het uiteindelijk toch gelukt om de injectiespuiten ter plaatse te krijgen.

Ondersteunende zorg
Bij andere projecten die we in het kader van het twinning programma met Malawi doen, geldt hetzelfde principe: stapsgewijze verbetering van zorg met ‘simpele’ interventies. We zijn bezig, samen met het lokale team, om de ondersteunende zorg te verbeteren. Bij ondersteunende zorg denken we aan alles wat de kinderen goed door de behandeling van hun kanker helpt. Bijvoorbeeld voedingsondersteuning, maar ook goede behandeling tegen infecties en andere adequate opvang van bijwerkingen van de chemotherapie. Allereerst is financiering gevonden voor een extra verpleegkundige voor de afdeling. Daarnaast hebben we overige knelpunten in kaart gebracht om vervolgens met elkaar de meest effectieve interventie te kunnen plannen.

Minibus
In Malawi willen we ouders beter in staat stellen om de behandeling van hun kind met kanker af te kunnen maken. Ook hier blijken, naast goede voorlichting, heel simpele zaken zeer effectief, zoals het financieren van de minibus heen en terug naar het ziekenhuis en onderdak en maaltijden voor de familie tijdens het verblijf in het ziekenhuis.